Online versie

21 december 2021, nummer 116

IJSSELMONDSE KNOOP ’S NACHTS AFGESLOTEN TUSSEN 18 EN 23 JANUARI

In week 3 van 2022, van 18 tot en met 23 januari, gaat aannemer KWS tijdelijke verkeerslichten opbouwen boven de kruising Randweg/ Dierensteinweg met de Verenambachtsweg. De tijdelijke verkeerslichten zijn nodig omdat vanwege de reconstructie van de IJsselmondse Knoop enkele rijbanen worden verlegd. Ook worden de huidige verkeerslichten verwijderd en wordt tijdelijke straatverlichting aangebracht.

 

Om deze werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren wordt de IJsselmondse Knoop vanaf 18 januari enkele nachten afgesloten voor alle verkeer.

 

Nachtafsluiting

De nachtafsluiting gaat tijdens de doordeweekse nachten in vanaf 21:00 uur en duurt tot 05:00 uur. Tijdens de nacht van zaterdag 22 januari op zondag 23 januari gaat de afsluiting in op zaterdagavond 20:00 uur tot zondagochtend 23 januari 11:00 uur. Meer informatie over de afsluiting nemen we op in de volgende nieuwsbrief die u begin januari ontvangt.

 

Omleiding

In samenwerking met Rijkswaterstaat zal het verkeer worden omgeleid, de omleidingsroutes worden met borden langs de weg aangegeven.

 
 

NIEUW REIJERWAARD POPULAIR VANWEGE CLUSTER EN BESCHIKBAAR PERSONEEL

De animo voor bouwgrond op Nieuw Reijerwaard is in 2021 enorm. De Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) heeft op dit moment 64% van de beschikbare bouwgrond uitgegeven of gereserveerd en is serieus in gesprek over 28% van de grond. Ook staan er nog negen bedrijven op de wachtlijst die zijn geïnteresseerd in een bouwkavel op het bedrijventerrein van 96 hectare.

 

Als belangrijke pluspunten van Nieuw Reijerwaard geven de ondernemers die zich hier (willen) vestigen verschillende redenen aan. De belangrijkste zijn de ligging, de nabijheid bij de Rotterdamse haven, het arbeidspotentieel in de nabije omgeving en het feit dat op Nieuw Reijerwaard bedrijven binnen hetzelfde (Agro/Vers/Food en aanverwante logistiek) cluster zijn gevestigd. Nieuwkomers vinden het bijvoorbeeld handig dat ze op Nieuw Reijerwaard buren worden van bedrijven waarmee ze al zakendoen.

 

Stationstuinen

Ook de ontwikkeling van de nieuwbouw Stationstuinen zorgt voor meer vraag naar bouwgrond op Nieuw Reijerwaard. Bedrijven die zich vanuit dat gebied verplaatsen, willen bij voorkeur in de buurt gevestigd blijven. Bouwgrond in de regio is redelijk schaars en ook dat maakt Nieuw Reijerwaard een populaire vestigingsplaats.

 

Nieuwbouw

In 2021 zijn twee bedrijven begonnen met nieuwbouw op Nieuw Reijerwaard. Het gaat om Parsleyroad Invest voor R&M Forwarding en om Impact Vastgoed voor Picnic. Acht bedrijven hebben grond gereserveerd en starten naar verwachting in 2022 of 2023 met bouwen.

 

Infographic 2021

Klik op afbeelding om te vergroten

ECOLOOG JEROEN KOOREVAAR HOUDT PLANTEN EN DIEREN OP NIEUW REIJERWAARD SCHERP IN DE GATEN

“ECOLOGIE EN ECONOMIE HOEVEN ELKAAR ECHT NIET TE BIJTEN”

De huismus, de grote modderkruiper, de ransuil en de gewone dwergvleermuis zijn beschermde diersoorten die leven op Nieuw Reijerwaard. Als de huismus door nieuwbouw zijn plekje kwijtraakt om te nestelen, is de GRNR verplicht ergens anders in het gebied minimaal twee nieuwe plekken in te richten. Ecoloog Jeroen Koorevaar zorgt daarvoor, maar het is nog onduidelijk of de huismus die nieuwe plekken ziet zitten. “We kunnen ze alleen helpen, niet dwingen.”

 

Jeroen Koorevaar is mede-eigenaar van Adviesbureau E.C.O. Logisch. Hij wandelt regelmatig Nieuw Reijerwaard door om te zoeken naar beschermde dier- en plantsoorten en om ervoor te zorgen dat ze hier ook blijven. Op Nieuw Reijerwaard maken tuinbouwkassen en gras in rap tempo plaats voor grootschalige bedrijven. Toch wordt de biodiversiteit, het aantal aanwezige dier- en plantsoorten, groter dan voorheen, stelt Jeroen Koorevaar. “Dit is onder andere te danken aan de natuurlijke inrichting van het overgangsgebied tussen wonen en bedrijvigheid.”

Lees verder op de website
 
 

AANZIENLIJKE VERMINDERING VAN CO2 EN PRODUCTIE VAN GROEN GAS

GROEN GAS INSTALLATIE NIEUW REIJERWAARD LEVERT WEZENLIJKE BIJDRAGE AAN DUURZAAMHEID

Eind 2e kwartaal 2022 wil Renegie Circulair beginnen aan de bouw van een Groen Gas Installatie op Nieuw Reijerwaard. Lokale recyclingspecialist Renes en energieleverancier ENGIE worden eigenaar.  Het kan Evert Mollema, projectmanager groengasprojecten bij ENGIE en Niels van Binsbergen, projectmanager Groen Gas Installaties bij Renes, niet snel genoeg gaan. “Van al het plantaardige restafval dat we in de vergister gaan stoppen, kunnen we 100% hergebruiken als enerzijds biogas voor huishoudens en anderzijds vloeibare mest voor de landbouw.”

 

Renes is gespecialiseerd in het verwerken van AGF-resten tot bruikbare energie. Enige tijd geleden kwam bij Renes de vraag naar boven of het de moeite zou lonen om ook op Nieuw Reijerwaard een installatie te bouwen om groen gas te produceren. Samen hebben ENGIE en Renes onder de naam Renegie Circulair de voorbereidingen getroffen om de bouw van de Groen Gas Installatie mogelijk te maken. Van Binsbergen: “Renes is tot nu toe de enige eigenaar. Zodra de geldzaken rond zijn, stapt ook ENGIE in. Renegie Circulair wordt ook de naam van de installatie.” Mollema en Van Binsbergen verwachten dat de Groen Gas Installatie dagelijks werk biedt voor vijf tot tien medewerkers.

Lees verder op de website
 
 

“DUURZAAM LEVEN IS BELANGRIJK EN HEEFT DE TOEKOMST”

VAN GELDER GROENTE EN FRUIT IS DUURZAAM TOT AAN DE TAPIJTTEGELS TOE 

Zeg je duurzaam, dan zeg je Van Gelder groente en fruit. Het bedrijfsgebouw aan de Krommeweg behoort tot de top 5 van duurzaamste nieuwbouwlocaties in Nederland. Alles is er duurzaam, tot de tapijttegels aan toe. Daarnaast investeert Van Gelder groente en fruit in het zogenaamd verticaal telen van onder andere sla. Het telen van 1 kilo groente kost hierbij slechts 1 liter water. En dat is spectaculair minder dan de 260 liter water die nodig is bij telen op de koude grond of de 20 liter water bij kasteelt. Directeur Gerrit van Gelder is blij met de duurzame stappen die hij heeft gezet. “Maar eerlijk is eerlijk, eenvoudig is het niet.”

 

Zonnepanelen op het dak: 3.500 stuks. Fruitbomen in de boomgaard voor het pand: 540 stuks. Gasverbruik: 0 m3. Energieverbruik voor het opwarmen van de kantoren: 0. Reductie van de CO2-uitstoot: aanzienlijk. Het groenteafval pureert Van Gelder tot basis voor biologische brandstof en het water van het dak wordt opgevangen en voor de toiletten gebruikt. Alle mogelijke maatregelen op het gebied van duurzaamheid zijn in en om het gebouw van Van Gelder doorgevoerd.

Lees verder op de website
 

De beste wensen voor het nieuwe jaar

De Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard sluit 2021 bijna af. De start van de reconstructie van de IJsselmondse Knoop, de verkoop van kavels aan vooruitstrevende bedrijven in de Agro Vers Food en Logistiek, een verdere uitwerking van onze duurzaamheidsambitie, dat zijn enkele mijlpalen uit het afgelopen jaar. Ook in 2022 werken wij samen verder aan een duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein.

 

Tijdens de vakantieperiode zijn wij op werkdagen telefonisch (0180 2000 30) en per e-mail info@nieuwreijerwaard.eu bereikbaar. Van 27 december 2021 tot en met 9 januari 2022 is de keet niet geopend voor bezoekers. Hiervoor en hierna kunt u, vanwege de coronamaatregelen, op afspraak in de keet terecht.

 

Ons gehele projectteam wenst u allemaal gezellige feestdagen en een goed begin van het nieuwe jaar. Graag tot ziens in 2022.

 

Contact

Voor informatie over de werkzaamheden en de plannen kunnen belangstellenden telefonisch contact opnemen met omgevingsmanager Quin Mooijman via 085 792 3271 en via mooijman@nieuwreijerwaard.eu.

Inloopspreekuur

Wilt u uw vragen liever persoonlijk stellen? Dat kan.

Elke woensdag tussen 12.30 en 13.30 uur kunt u binnenlopen met vragen of opmerkingen over de reconstructie van de IJsselmondse Knoop.

U kunt terecht in de keet van de GRNR aan de Voorweg 25 in Ridderkerk.

Vanwege de coronamaatregelen dient u zich vooraf aan te melden via info@nieuwreijerwaard.eu.

Nieuw Reijerwaard is de komende jaren volop in verandering. Het gebied heeft een bedrijfsbestemming gekregen. Het gebruik van agrarisch en glastuinbouw eindigt. Deze ontwikkeling heeft een grote impact op het gebied, de omgeving en de bewoners en gebruikers ervan.

Wij willen u daarom graag zo volledig mogelijk informeren over de ontwikkeling Nieuw Reijerwaard. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de ontwikkeling en realisatie van Nieuw Reijerwaard. Als u vragen heeft, waar u in de nieuwsbrief geen antwoord op vindt, kunt u die stellen via info@nieuwreijerwaard.eu.

KAVELS VOOR VERS-LOGISTIEK

Deze nieuwsbrief is een periodieke uitgave van de GR Nieuw Reijerwaard.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Klik dan hier om u af te melden.

Telefoon: 0180 2000 30   email: info@nieuwreijerwaard.eu   webversie